Reakcie vo svete na voľbu nového pápeža

14.03.2013 Celý región

Bratislava 13. marca (TASR) -

Obama vrúcne zablahoželal novému pápežovi Františkovi

Americký prezident Barack Obama dnes vrúcne zablahoželal novému pápežovi Františkovi a povedal, že jeho zvolenie poukazuje na silu a vitalitu amerického regiónu.

Obama dodal, že milióny Američanov hispánskeho pôvodu sa k nemu pripoja v modlitbách za nového pápeža. Argentínčan, ktorého kardináli v Ríme zvolili za novú hlavu katolíckej cirkvi, je prvým pontifikom nepochádzajúcim z Európy za viac ako tisíc rokov, napísala tlačová agentúra AP.

Ako ďalej zdôraznil americký prezident, pápež sa zastáva "chudobných a bezbranných", reprezentuje lásku a súcit, ktoré naprieč dejinami katolíckej cirkvi inšpirovali svet.

Zvolenie argentínskeho arcibiskupa Jorgeho Maria Bergoglia pozdravila aj americká biskupská konferencia. Predseda konferencie kardinál Timothy Dolan vo vyhlásení uviedol, že to bol "veľký míľnik pre našu cirkev".

Podľa Dolana je František symbolom "jednoty všetkých katolíkov, nech žijú kdekoľvek". Samotný Dolan sa voľby pápeža zúčastnil a do istej miery bol považovaný za jedného z favoritov, informovala DPA.

Argentínsky kongres prerušil rokovanie

Predseda Poslaneckej snemovne argentínskeho Kongresu Julián Domínguez prerušil rokovanie zákonodarcov so slovami: Máme pápeža a je to Argentínčan. Líder opozície, poslanec Ricardo Alfonsín, syn niekdajšieho argentínskeho prezidenta Raúla Alfonsína, vyhlásil: Ako Argentínčan sa cítim hrdý, že novým pápežom je kardinál Bergoglio.

V spoločnom vyhlásení gratulovali novému pápežovi k zvoleniu do čela katolíckej cirkvi najvyšší predstavitelia Európskej únie a Európskej komisie, Herman Van Rompuy a José Manuel Barroso.

Obaja zaželali Františkovi I. dlhý a požehnaný pontifikát, ktorý mu umožní chrániť a podporovať základné princípy mieru, solidarity a ľudskej dôstojnosti.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz zaželal zo Štrasburgu novému pontifikovi odvahu a silu a dodal, že má príležitosť k obnove v čase, keď katolícka cirkev stojí pred veľkými výzvami.


Britský premiér: Pre 1,2 miliardy katolíkov na celom svete je to významný deň

Britský premiér David Cameron reagoval na správu z Vatikánu prostredníctvom Twitteru konštatovaním, že pre 1,2 miliardy katolíkov na celom svete dostal dnešný deň mimoriadny význam zvolením Jeho Svätosti pápeža Františka I. za 266. rímskeho biskupa. V ostrovnej monarchii tvoria katolíci asi deväť percent populácie.

Francúzsky prezident želá pápežovi, aby zvládol nemalé výzvy

Francúzsky prezident François Hollande tlmočil pápežovi želania toho najlepšieho, aby zvládol nemalé výzvy, ktoré na neho čakajú. Francúzsko bude pokračovať v dôveryplnom dialógu so Svätou stolicou v službe mieru, spravodlivosti, solidarity a ľudskej dôstojnosti, uviedol Hollande podľa informácií z Elyzejského paláca.


Angela Merkelová sa teší s kresťanmi z Latinskej Ameriky

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová takisto poblahoželala novej hlave katolíckej cirkvi a podčiarkla: "Teším sa osobitne s kresťanmi z Latinskej Ameriky, že bol po prvý raz jeden z nich povolaný do čela katolíckej cirkvi". Ďaleko za hranicami katolíckeho kresťanstva očakávajú od nového pápeža mnohí od neho pomoc v orientácii nielen v otázkach viery, ale aj keď ide o mier, spravodlivosť, zachovanie ľudstva, povedala a zaželala pápežovi zdravie a sily do jeho pontifikátu.

Pan Ki-mun zablahoželal novému pápežovi a všetkým katolíkom sveta

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes zablahoželal novému pápežovi a všetkým katolíkom sveta, informovala tlačová agentúra DPA.

Uviedol, že sa teší na pokračovanie spolupráce medzi Organizáciou Spojených národov a Vatikánom pod pápežovým "múdrym vedením".

Ako ďalej dodal šéf OSN, zdieľajú spoločné ciele - od zasadzovania sa za mier, sociálnu spravodlivosť a ľudské práva až po boj proti biede a hladu - všetko dôležité prvky trvalo udržateľného rozvoja.

Pan Ki-mun tiež vyjadril presvedčenie, že nový pápež František I. sa bude - rovnako ako jeho predchodca - zasadzovať za dialóg medzi náboženstvami.
 

Vyberte región